Spelmansstämman, Ungdom och folkmusik sista söndagen i Augusti
KUNGSÄNGEN– för 41.a gången

26 – 27 Augusti 2006

Vädergudarna hade lovat dåligt väder för hela veckan. Men på något underligt sätt så vände vädret och vi hade ett rent fantastiks väder hela dagen. Vi invigde vår nya dansbana med inte bara dans utan även allspel. Ungdomsinslaget på spelmansstämman var precis som alla år mycket påtagligt. Det som är än mera fantastisk och trevligt är att gammal och ung träffas, blandas, trivs och lär av varandra.

PROGRAMMET  i Kungsängens kyrka
Musik i Folkton lördag 26/8 kl 18 
> Cecilia-Capella Canticakörerna m Alvar Nilsson, Bro Låtgille. Och även Peter “Puma” Hedlund gjorde i år en “favorit i repris”. Efteråt bjöds på spel o dans i Hembygdsgården, fika serveras.
> Spelkurs med Elin Skoglund, riksspelman, genomfördes i år. Uppträdande i kyrkan av gruppen genomfördes.

Spelmansstämman söndag 27/8 i Kungsängens Hembygdsgård
Årets allspelsledare var Josefin Berglund Allespelslåtarna att öva in var: Spelträffen, Rapp-Kalles vals, Fin är du, Vendelpolska, Trollens brudmarsch, Idre schottis och Äppelbo gånglåt.
På scenen bjuds bland annat på: 
> Elin Skoglund spelarde tillsammans med Edward Anderzon.
> Viltstråk, Nia Kuoppalas spelmanslag från Sala Kulturskola spelade i sina exklusiva tröjor. Nia spelade spela även tillsammans med barnen Örjan Berglund och Josefin Berglund.
> Elisabet Högberg och Elin Johansson spelade låtar på nyckelharpa, från sitt program de har gjort som sommarjobb i Upplands-Bro kommun – Kultur i vården.

Bilder till höger uppifrån och ner.

Den nya dansbanan var populär. Här pustar man ut tills bandet laddar på med en ny låt. Stadigt och bra med lagom glid för skorna som polerade golvet efter en stund – trevligt.

Buskpel. Inslaget av bland buskpelare är påtagligt. så även för dessa tre gentlemän med fiol.

Mac Olsson:s var en av flera grupper som fylde den nya dansbanan med danssugna besökare. Mycekt populärt.

Bro låtgille intog vår lilla scen och rev av några svängiga låtar. Dom firade 20-årsjubileum på spelmansstämman.

 

Spelmansstämman är till för alla. Inte minst ungdomarna som på bilden är representeras av tre tralland jäntor ur Kungsängens folkdansgille.

På bilden ser man gillets seniorgrupps uppvisning inför fullsatta bänkar.

Arrangör var: Sthlms-Näs Hemb.fören., UMTS, Kungsängens Församling o Kungsängens Folkdansgille i samarbete m Uppl-Bro kommun.

Spelmansstämman “Ungdom och Folkmusik..” är unik – en traditionell spelmansstämma i vår kulturbygd nära storstaden – en av Sveriges äldsta spelmansstämmor! Det gör också Upplands-Bro kommun unik i folkmusiksverige – tänk att en förort innehåller så mycket kulturhistoria! Och en spelmansstämman varje år!